Wat is Biothane ? Biowatte ?

Wat is Biothane?

Biowatte ? Ja, die vragen stelde ik me in het begin ook.

Wel, BioThane is een merk van ‘coated webbing’. Dit klinkt misschien nog steeds als chinees maar ik beloof je dat tegen het einde van dit artikel je helemaal zal weten wat het nu eigenlijk is.

 

‘Coated webbing’ is een band met een laagje rond. Eigenlijk zoals een banaan. Een hardere, sterke maar flexibele buitenkant met een zachte binnenkant. Maak ik nu echt deze vergelijking?! Jawel !  

 

Voor mensen die liever van een technische uitleg houden dan van een vergelijking uit het dagdagelijkse leven. Het is gemaakt uit een binnenste laag die bestaat uit zeer sterk nylon. Hierrond wordt een beschermende buitenlaag aangebracht in Polyurethaan (PU) of polyvinylchloride (PVC). Deze materialen zijn ook wel bekend in de bouwwereld en kan je ook gewoon in je huis terugvinden. 

Zoals ik al zei is het een merk van ‘coated webbing’. Dit zijn over het algemeen allemaal zeer sterke, onderhoudsvriendelijke materialen die vanuit dezelfde basis zijn opgebouwd. Het enige verschil tussen andere 'coated webbing' en BioThane is dat het bedrijf dat dit materiaal ontwikkelde sterk geïnvesteerd heeft in een formule die zorgt voor extra flexibiliteit in het materiaal zonder daarin de sterkte te gaan verliezen.

 

Voor de wetenschappelijk geïnteresseerden onder ons, het materiaal heeft een adhesie die bijna 300% hoger is dan bij andere coated materialen. Dit wil zeggen dat de moleculen in Biothane tot 300 keer meer onderling aantrekkingskracht hebben wat zorgt voor extra kracht en duurzaamheid. 

Waarom kiezen voor Biothane ?

Het is erg duurzaam en sterk materiaal EN is bestand tegen allerlei weersomstandigheden en natuurelementen maar neemt ook geen water op. Dit betekend dus ook dat de leiband of halsband waterproof is. Is jouw hond dus een echte zwemkampioen ? Met dit materiaal kan hij naar alle hartelust in de plassen, vijver, zee, rivier, … duiken zonder dat dit enige schade toebrengt aan het materiaal. 

 

Daarnaast is het niet enkel waterbestendig maar ook bestand tegen vuil. Je kan het gewoon met een vochtige doek, wat water en een sponsje of indien je dit graag wenst met een milde zeep reinigen. Het kan zelfs zonder problemen op een lage temperatuur mee in de vaatwasser. Hoe gemakkelijk is dat wel niet?!

 

Zoals wij zelf al wel eens vaker zeggen is het bij normaal gebruik ook slijtvast en kleurvast. Dit wil zeggen dat het bestand is tegen schuren maar zelfs ook tegen enkele chemische producten. Het is natuurlijk niet bestand tegen alle chemische producten en we raden ten strengste af om dit zelf uit te testen.

 

Als je Biothane gaat vergelijken met andere materialen waaruit halsbanden en leibanden gemaakt worden (denk maar aan polyester of nylon, leer maar ook vinyl) dan gaat het er telkens als het beste materiaal uitkomen. Geen van deze materialen andere materialen is zo onderhoudsvriendelijk en duurzaam.

 

Dus ben je op zoek naar de ideale uitrusting om mee op avontuur te trekken met jouw viervoeter ? Kies dan voor een unieke biothane halsband of leiband in onze webshop.

 

Om af te sluiten nog een laatste weetje...

Dit geweldige materiaal wint steeds meer bekendheid in de paardensport en de hondensport maar wist je  ook dat het al bestaat sinds de jaren ‘70 ? Het het onder andere vaak gebruikt in de medische sector, bij veiligheidsprocedures en in het leger.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.